Хавајска гитара

Првобитно из Европе

"Предци" хавајске укулеле су европска Брахиња и Кавакинхо, оригинално са отока Мадеира и из Португала. Нажалост, детаљан опис ових алата данас се не може наћи чак ни на простору Ворлд Виде Веба, али постоје сви разлози за вјеровање да се укулеле од њих не разликује много.Међу познатијих "рођака" овог алата може назвати прилично ретко данас, лаута, познати гитара, као и руски балалајка познато да многи скоро од детињства.

Назива средство на различите начине: укулеле, уке, или укулеле. Али назив има две опције преноса ". Поклон који сте добили ту" "скакање бува" или Прва опција је повезан са чињеницом да је кретање прстију када свира Укулеле личи јумпинг бува, па, друго, очигледно, повезан са историјом појаве инструмента у Хавајска острва.

Како је европско оружје стигло на Хаваје? Нема поузданих чињеница, али одговарајућа легенда о овом питању упућује на следеће. То је било 1879. Три гитарска мајстора из Португала на броду Равенскраг пристигла су у луку Хонолулу. Зове се Мануел Нунез, Јосе до Есприт Санто и Аугусто Диас. Оно што су урадили након доласка, нешто је тешко рећи, али годину дана касније почели су да продају локалним апоригинале инструмент који је постао најпознатији музички инструмент Хавајских острва за свега 75 центи. Велико заслуга у популаризацији уке на Хавајима је одиграо краљ Давид Калакауа: он је тај који је укључио овај занимљив инструмент у Краљевски оркестар.

Слава, као што знамо, дама хировита, па је дошла до укулеле одједном. Али Краљевски Хавајски квартет турнеја на Пацифик-Панама међународном сајму 1915., одржаном у Сан Франциску, донео инструмент невероватну популарност. Од тада, Укулеле је увијек био повезиван са хавајском музиком.Врсте укулеле

Хавајска гитара

Данас, као и раније, укулеле је направљено од дрвета. Традиционално, исте врсте дрвета користе се за израду алата, који обично иде на израду гитаре. Иако је дрво за многе карактеристике много супериорније од пластике, данас постоје укулеле направљене од тога. Обично су јефтинији и звучни су нешто другачији.

Трошкови Укулеле зависи од материјала од којег је направљен: ако из посебних одбора (ламинат), трошкови таквог алат ће постати јефтинији. За производњу иде: Асх - јасена, јавора - Јавор Росевоод - Росевоод махагони - Махагони (Свиетениа), Агатхис - агатхис, Јела - Јела, Орах - Орах (Алмирес), Коа - багрем.

Облик се може варирати: и класични и округли (као бањо) или "ананас". Мајстори се обично не ограничавају на један облик и експеримент. Жице, према савету искусних људи, боље је ставити најлон на укулеле: звук ће бити богатији и занимљивији.

Укулеле - инструмент, рецимо, минијатурна у сваком погледу. Жице су имали само четири (преко случајевима двоструке везе), а дужина најраспрострањеније врсте укулеле је само 53 центиметара.

Узме се пет врста уке:

  • Сопранови су најчешћи.
  • Концерт укулеле је нешто већи од сопран: 58 цм дужине.
  • Тенор - ова врста укулела појавила се 1920-их. Дужина је 66 цм.
  • Баритон - до недавно су ове укулеле биле највеће. Појавио се у 40-тих година КСКС века, дужина - 76 цм.
  • Басс - ове укулеле су се појавиле недавно. Њихова дужина је 76 цм, што их чини највећим у породици.

Упркос компактним димензијама, занимљив звук и способност да савлада игру прилично брзо на овај инструмент заузима у Русији укулеле још увек није јако популарна: нема уџбеника, на пример. Међутим, посетиоци могу наћи много занимљивих и корисне савете о разним форумима и сајтовима посвећеним овом музичком инструменту и играти на њему.Повезани чланци

Претходни чланак

Следећи чланак